Colombia Solidariteit is een organisatie die sinds 2018 tweejaarlijks naar lokale gemeenschapen gaat, die in armoede leven in Colombia. Tijdens de zomer van 2024 gaan ze voor de derde keer met een groep enthousiaste jongeren uit de hele provincie Antwerpen naar Icononzo. Voor deze editie kozen we 5 prachtige projecten die we willen waarmaken.
De twee afgelopen solidariteitsreizen waren zo’n succes dat we dit jaar meer jongeren willen meenemen op dit avontuur. Naast de projecten staan plezier, cultuuruitwisseling en zelfs toerisme op het programma. Kijk ook zeker op Facebook of Instagram waar je foto’s en meer info kan vinden over dit prachtige project!
Nageslacht Colombia Solidariteit 2024
2 Jaarlijks gaan zo’n 15-25 tal jongeren naar Colombia in kader van een solidariteitsproject. Dit avontuur begint een jaar op voorhand waarbij de jongeren geld inzamelen om hun reis te financieren. Daarnaast werken ze ook het programma uit dat ze tijdens hun verblijf in Colombia zullen uitvoeren.
In 2023 kwamen deze jongeren samen en uit een onderzoek/ bevraging van de lokale bevolking kwamen er heel wat thema’s bovendrijven. Van zonnepanelen tot bomen aanplanten en van afvalopruiming tot biocomposters. De jongeren gingen ijverig te werk en wilden meteen alle problemen oplossen. Natuurlijk is een maand tekort om alles te doen en daarom werd er een lijst opgesteld van de meest dringende en vooral haalbare werken.
Zo kwamen we tot de volgende thema’s: Engelse les geven, bomen planten en de restauratie van een oud indiaans wandelpad
We organiseerden tal van activiteiten om geld in te zamelen, zoals verkoop van wafels en paaseieren, een brunch, bingo… Plots was het al juli 2024. We pakten in en vertrokken vol goede moed naar Bogota.
Eens we daar landen, nemen we twee dagen de tijd om aan de omgeving te wennen maar vooral te genieten, zeker ook aangezien het voor velen de eerste keer in Colombia is. Na onze rust nemen we een busje en rijden uren door berg en dal op weg naar Icononzo: het stadje waar het allemaal te doen is.
We arriveren als het ware in een heus volksfeest. Zelfs van omliggende dorpen zijn er mensen gekomen om ons mee op te wachten. We worden in de watten gelegd met lokaal eten en traditionele dansen, waarna we voor het eerst slapen bij onze gastgezinnen.
De dag daarop starten we de werkzaamheden.
Puente Natural
Onze eerste werkdagen worden besteed aan het opknappen van deze brug, die Icononzo met aangrenzende gemeente Pandi verbindt. Dit verklaart dus ook de staat waarin de brug zich bevindt: geen van de gemeenten neemt de verantwoordelijkheid van het onderhoud op zich.
Samen met wat locals hakken en slaan we het, tijdens decennia geaccumuleerde en samengeperste, steengruis van het wegdek, terwijl een ander deel van de groep zich al bezighoudt met het schuren van de balustrade, die doorloopt tot een uitkijkpunt in het ravijn en waar meer verf van afgebladderd is dan er nog opzit.
De lokale sjamaan schuurt ook mee, toont ons een eeuwenoude grot die waarde heeft voor de inheemse bevolking en vertelt ons de duistere geschiedenis van de kloof, waar door de jaren onder andere indianen en strijders uit de burgeroorlog in zijn gegooid.
Wanneer we (eindelijk) klaar zijn met schuren, herschilderen we de balustrade, deze keer in de kleuren van de Colombiaanse vlag.
Ondertussen zijn locals bezig met de restauratie van het mariabeeld naast de brug. Wanneer al het werk klaar is wonen we daar een korte viering bij, vergezeld door inwoners van beide gemeenten. Als finishing touch planten we nog een paar bomen naast het ravijn.